Újra külföld!

2022.02.01.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálata az Ars Sacra Alapítvánnyal együttműködésben tavaly Pilinszky János születésének centenáriumi emlékévéhez kapcsolódóan szervezett művészeti- és kulturális programokat a diaszpóra magyarság számára.
 
Örömmel adjuk hírül, hogy 2022-ben folytatódik a közösségépítő programsorozat! A tavalyi év tapasztalatai alapján idén a közösségek lelki megerősödését tűztük ki fő missziónkként. Történelmi jelentősségű európai nagyvárosokban keressük fel az ott élő magyarságot és zenével, irodalommal egybekötött együttlétre, találkozásra hívjuk őket. Célunk, hogy a külhoni magyar katolikus közösségek szoros összeköttetésben maradjanak a magyar katolikus egyházzal, és a művészi élményeken túl megtapasztalják a közösségi együttlét örömét. Ezért képviselőikkel folyamatosan egyeztetve választottuk ki a számukra leginkább megfelelő, közösségüket legmegfelelőbb módon erősítő programot.
 
• március 27-én Párizsban Nagyböjti lelkinapot tartottunk. Mivel a helyi magyar katolikus közösségnek évek óta nincs magyar plébánosa, különleges örömmel fogadták Fábry Kornél atyát. A szentmisét követően a Villő Énekegyüttes Égenjáró csillagok, sírni forduljatok… címmel magyar nyelvű népénekekkel és énekelt imádságokkal emelte a lelkinap fényét. Közös ebédet követően Fábry Kornél atya tartott előadást „Az élő eucharisztia tiszteletéről a NEK fényében” címmel.
 
• május első hetében turnéra indul Svájcba a Misztrál Együttes három tagja. Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű verséneklő formációja. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást” hordoznak. Heinczinger Miklós, Tóbisz Tinelli Tamás és Török Máté „Gyöngyöt az embernek” című előadását Genfben, Baselben és Zurichben hallhatja a közönség.
 
• május 13-án ünnepli a Stuttgarti Szent Gellért Magyar Katolikus Közösség a misszió alapításának 75. jubileumi évfordulóját. Ennek méltó megemlékezésére kérték alapítványunk segítségét. Családi napjukra a Zsoltározó Zsiványok előadását kísérjük. Lackfi János költő, író, műfordító bibliai ihletettségű verseiből tízet, modern, friss világzenei köntösbe öltöztette Molnár György. A dalokat a költő lánya, Lackfi Johanna előadásban hallhatjuk Molnár György és Clemente Gábor zenei közreműködésével, míg a költő szavait Bácskai János – ismert színész és szinkronszínész- tolmácsolja.
 
• június 11-én Rómában a Szent István Házban a havonta megrendezésre kerülő Morzsa Kocsma elnevezésű magyar találkozóhoz csatlakozik programunk. Az Ars Sacra felkérésére Simon András költő és grafikusművész tart előadást.

    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN