film

HELYSZÍNPárbeszéd Háza (Pázmány Péter konferenciaterem)
CÍM 1085 Budapest, Horánszky utca 20
  2020. január 28.   18:00 óra
    A Bármicvó fiúk
rendező: Oláh Kata és Csukás Sándor, gyártási év: 2017, játékidő: 74 perc
Filmünk történetének középpontjában két “fiú” bármicvó ünnepségére történő felkészülése áll. A zsidó hagyomány szerinti férfivé válás útját ugyanakkor a köztük lévő 70 év korkülönbség miatt jelentősen különbözően élik meg. Az özvegy, 83 éves Gyuri bácsi számára most jött el az idő, hogy legyőzze félelmeit, engedje magát emlékezni azokra a nehéz időkre, amivel szembesülnie kellett 13 éves korában és végre beteljesüljön az, aminek 70 évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie.
Vendég: Oláh Kata és Csukás Sándor, beszélgetőtárs Komlósi Orsolya producer
 
  2020. február 18.   18:00 óra
    Emmi néni csodálatos élete
rendező: Száraz Eszter, gyártási év: 2019, játékidő: 52 perc
Korrajz a 20. századról és portré egy mindig mosolygó 101 éves hölgyről bájjal, humorral, a hús-vér emberek valódiságával és a régvoltak hétköznapi drámáival. Kapocs a szüleinkhez, nagyszüleinkhez, dédszüleinkhez és egy varázslatos hölgyhöz, Nemeskéri Emmához, aki 2016. december 6-án 100 gyertyát fújt el a születésnapi tortáján. 1937-ben látszerészként kezdett dolgozni Libál Lajos Magyarországon akkor még egyedülálló alkimista műhelyében, ahonnan csak 2016-ban, 99 évesen ment nyugdíjba.
 
Vendég: Száraz Eszter, beszélgetőtárs Mészáros Anett
  2020. március 17.   18:00 óra
    A monostor gyermekei ELMARAD!
rendező: Zurbó Dorottya, gyártási év: 2017, játékidő: 74 perc
Gyembó és húga, Tashi átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban apjuk a felel a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. A film egy érzékeny családi portré a generációk közötti szakadékról.

Vendég: Zurbó Dorottya, beszélgetőtárs Banai Katalin
  2020. április 21.   18:00 óra
    Keresztút - Fülöp Viktor balettművész ELMARAD!
rendező: Dér András , gyártási év: 1998, játékidő:
Fülöp Viktor a magyarországi balettművészet egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt. Végigtáncolta a klasszikus balett irodalom legreprezentánsabb figuráit, a komikus nőszereptől Bartók Csodálatos Mandarinjának címszerepéig. Tehetsége ellenére azonban utolérte a tragikus balett táncos sors: középkorúként alig, vagy nem kapott szerepeket, és – minden igyekezete ellenére – nem kamatoztathatta tehetségét sem koreográfusként, sem oktatóként. Egy-egy ritkán adandó film- vagy színpadi szerep mellett hímzésben, majd vízvezeték-szerelésben (!) élte ki mindenáron kitörni akaró kreativitását. Utolsó színpadi szerepét az e műsort rendező Dér András osztotta rá, aki a művész halála előtt két héttel elkísérte kamerájával arra a stációjárásra, amelyet feleségével tett meg. E tragikusan szép képsorokból és a művész feleségének, valamint fiának a visszaemlékezéseiből áll össze a műsor, melyet a művész szerepeiről készült archív felvételek színesítenek.
 
Vendég: Dér András
  2020. május 19.   18:00 óra
    A hét főbűn ELMARAD!
rendező: Dér András , gyártási év: 2007, játékidő: 52 perc
A hét főbűn fogalma mára a kultúrtörténet, sőt a kultúrtörténelem része. Nem foglalkozunk velük, talán még fel sem tudjuk sorolni őket. A fagylalt ipar valamilyen oknál fogva marketingfogásból így nevezte el egyik jégkrém sorozatát, ezért tudnak a gyerekek róla valamit.
Egy Budapesthez közeli faluban, Pilisborosjenőn egy baráti társaság bor és sütemény mellett éjszakába nyúlóan beszélgetett a főbűnökről és morális értékrendünk furcsa relativitásáról. Mit takar ma a restség, a bujaság, a kapzsiság, a harag, a gőg, az irigység vagy a falánkság fogalma. Mit gondol róla a pszichiáter, a szerzetes, a filozófus, az irodalmár, a közgazdász, az esztéta vagy a táncművész, akiket mind foglalkoztat ez a világ, a mi világunk bűnfelfogása. A beszélgetés egy laza kerete annak az ismeretterjesztő narratívának, amely bemutatja ezeknek, a főbűnöknek a történetét, társadalmi, morális, politikai és pszichológiai vetületeit. Közben megismerjük bűneink démonait és magyarázatokat találunk közismertnek vélt, de felületesen ismert morális fogalmainkra. Talán a szerzetes asztal melletti őszinte kifakadása adja filmünk értelmét, amikor arról beszél, hogy még az egyház is félvállról kezeli a főbűnök megismertetését, holott azoknak, akik keresnek életükben morális fogódzókat, azoknak komoly segítség e világ megismerése." (Heltai Péter)
 
Vendég: Dér András és Heltai Péter (társrendező)
  2020. június 16.   18:00 óra
    A szabadság bolond körei ELMARAD!
rendező: Dér András , gyártási év: 2018, játékidő: 55 perc
Intapuszta az első humánus, rácsok nélküli, munkaterápiás intézmény volt Magyarországon. Intapuszta a 60-as években teljesedik ki igazán, amikor Goldschmidt Dénes lesz az Intézet igazgatója. A reformer pszichiáter sajátos menedéket – ún. antipszichiátriai intézetet – teremt azoknak az embereknek, akik valamilyen okból nem tudnak alkalmazkodni a „normális világhoz”. Ez a különös asylum roppant sokszínű. Goldschmidt befogadja – akár dolgozóként, akár betegként – a deklasszált bárói családot, amely így tudja többé-kevésbé megőrizni kultúráját, a kilátástalan helyzetbe került anyát, aki így tudja magánál tartani gyermekét, az alkoholizmusba, vagy depresszióba süllyedt művészt, aki itt fokozatosan magára talál. Az intézmény szakmailag is különleges státuszt vív ki magának. A betegek számára kiteljesíti a rácsnélküliséget és a differenciált munkaterápiát.
A tény, hogy a guruként tisztelt Goldschmidt Hegyi fedőnéven III/III-as ügynök volt, mélyen megrázta a pszichiáter társadalmat, tragikusan átszínezte a történteket, értelmezésre, magyarázatra szorul. Az igazgató-főorvost 1965. június 7-én szervezte be informátorként a Vas megyei RFK III/II (Kémelhárító) alosztály századosa, Rákos Tibor. Egyik fontos feladata, hogy jelentsen Mérei Ferencről, a modern magyar pszichológia történetének egyik meghatározó alakjáról. Filmünk egyszerre szeretné az archív anyagok, valamint a korabeli lakók elmesélése alapján rekonstruálni Intapuszta aranykorát, illetve feloldani, vagy legalább megközelíteni a kádári diktatúrára jellemző 'besúgás-paradoxon' történelmi traumáját, mely alól lám, egy ilyen hely sem lehetett kivétel. A történész és pszichiáter szakértők mellett legfontosabb szereplőink minden bizonnyal azok lesznek, akik a ’60-as években gyerekként éltek Intapusztán, a dolgozók gyerekeiként élvezték a viszonylag norma nélküli világot, az „aranyketrec” védelmét.
 
Vendég: Dér András, beszélgetőtárs Gelencsér Gábor
  2020. október 20.   18:00 óra
    A magyar nóta belga mestere
rendező: Miklós Ádám, gyártási év: 2019, játékidő: 55 perc
A színpadon egy hegedűvirtuóz húzza a magyar nótát: teljes magabiztossággal mozog és zenél. A külföldi közönség tapsviharban tör ki. Tcha Limberger azonban ezt nem láthatja, mert születése óta vak. Mégis szakértője a magyar nótának – pedig nem is magyar. A film egy olyan belga zenei géniusznak, Tcha Limbergernek az eddigi életét dolgozza fel, aki beleszeretett a klasszikus magyar cigányzenébe, és addig meg sem állt, míg mesterévé nem vált ennek a műfajnak.
 
Vendég: Miklós Ádám rendező, beszélgetőtárs Eperjesi Tamás
  2020. november 17.   18:00 óra
    A monostor gyermekei - ONLINE VETÍTÉS!!
rendező: Zurbó Dorottya, gyártási év: 2017, játékidő: 74 perc
A FILM ONLINE VETÍTÉSE
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
A vetítés utáni beszélgetésen Zurbó Dorottyával, a film rendezőjével Banai Kati a MADOKE egyesületi titkára beszélget. 19:30-tól itt követhető:
 
Gyembó és húga, Tashi átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban apjuk a felel a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. A film egy érzékeny családi portré a generációk közötti szakadékról.
 
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN