film

HELYSZÍNPárbeszéd Háza (Pázmány Péter konferenciaterem)
CÍM 1085 Budapest, Horánszky utca 20
  2021. január 19.   18:00 óra
    A hét főbűn ONLINE VETÍTÉS
rendező: Dér András és Heltai Péter, gyártási év: 2006, játékidő: 52 perc
Vendégeink: Dér András a film rendezője, Gőbel Ágoston a Katolikus Rádió szerkesztője és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Háza igazgatója.
 
A FILM ONLINE VETÍTÉSE
 
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
Egy Budapesthez közeli faluban, Pilisborosjenőn egy baráti társaság bor és sütemény mellett éjszakába nyúlóan beszélgetett a főbűnökről és morális értékrendünk furcsa relativitásáról. Mit takar ma a restség, a bujaság, a kapzsiság, a harag, a gőg, az irigység vagy a falánkság fogalma? Mit gondol róla a pszichiáter, a szerzetes, a filozófus, az irodalmár, a közgazdász, az esztéta vagy a táncművész, akiket mind foglalkoztat ez a világ, a mi világunk bűnfelfogása.
 
"A beszélgetés egy laza kerete annak az ismeretterjesztő narratívának, amely bemutatja ezeknek, a főbűnöknek a történetét, társadalmi, morális, politikai és pszichológiai vetületeit. Közben megismerjük bűneink démonait és magyarázatokat találunk közismertnek vélt, de felületesen ismert morális fogalmainkra. Talán a szerzetes asztal melletti őszinte kifakadása adja filmünk értelmét, amikor arról beszél, hogy még az egyház is félvállról kezeli a főbűnök megismertetését, holott azoknak, akik keresnek életükben morális fogódzókat, azoknak komoly segítség e világ megismerése." (Heltai Péter, rendező)
  2021. február 16.   18:00 óra
    Ólomkapu ONLINE VETÍTÉS
rendező: Gilberto Martinelli, gyártási év: 2014, játékidő: 52 perc
Vendégeink: Kovács Gergely posztulátor, a Magyar Mindszenty Alapítvány képviselője és Gőbel Ágoston a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője.
 
A FILM ONLINE VETÍTÉSE
 
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
„A film nem Mindszenty József bíboros életrajza, nem lelkipásztori tevékenységének, működésének elemzése, nem prímásként folytatott politikájának kritikája, hanem egy ember szenvedésének krónikája, aki olyan keresztet vállalt magára, amely talán nagyobb, mint amit egy ember el tud viselni. Mindezt egyházáért és nemzetéért tette. (...) Mindszenty bíboros egy nagy ember, akiről meg kell emlékezni, az igazság embere, akinek sajnos csak egyetlen eszköze maradt a toll. Én erről a tollról beszélek a filmben, nem másról.” – hangsúlyozta Gilberto Martinelli olasz filmrendező.
  2021. március 16.   18:00 óra
    Keresztút - portré ONLINE VETÍTÉS
rendező: Dér András, gyártási év: 1998, játékidő: 40 perc
Vendégeink: Dér András a film rendezője és beszélgetőtársa Gelencsér Gábor filmesztéta, valamint Gőbel Ágoston a Katolikus Rádió szerkesztője.
 
A FILM ONLINE VETÍTÉSE
 
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
Fülöp Viktor a magyarországi balettművészet egyik kiemelkedő egyénisége volt. Végigtáncolta a klasszikus balett irodalom legreprezentánsabb figuráit, a komikus nőszereptől, Bartók Csodálatos Mandarinjának címszerepéig. Tehetsége ellenére azonban utolérte a tragikus balett táncos sors: középkorúként alig, vagy nem kapott szerepeket, és – minden igyekezete ellenére – nem kamatoztathatta tehetségét sem koreográfusként, sem oktatóként. Egy-egy ritkán adandó film- vagy színpadi szerep mellett hímzésben, majd vízvezeték-szerelésben (!) élte ki mindenáron kitörni akaró kreativitását. Utolsó színpadi szerepét az e filmet rendező Dér András osztotta rá, aki a művész halála előtt két héttel elkísérte kamerájával arra a stációjárásra, amelyet feleségével tett meg. E tragikusan szép képsorokból és a művész feleségének, valamint fiának a visszaemlékezéseiből áll össze a műsor, melyet a művész szerepeiről készült archív felvételek színesítenek.
 
  2021. április 20.   18:00 óra
    Rend a lelke ONLINE VETÍTÉS
rendező: Bak Zsuzsanna és Szőcs Petra, gyártási év: 2018, játékidő: 50 perc
Vendégeink: Bak Zsuzsanna rendező, beszélgetőtársa Mészáros Anett, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája kommunikációs vezetője, valamint Gőbel Ágoston a Katolikus Rádió szerkesztője.
 
A FILM ONLINE VETÍTÉSE
 
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták Magyarországon, de Emil atya és Gemma anya _ hogy az üldöztetés éveiben is összetartsák a közösséget _ néhány nővérrel együtt, akár egy civil család, Érdre költöztek. A közösség tagjai gyárban vagy hivatalban dolgoztak, kitüntetéseket szereztek, nyaraltak a Balatonnál vagy éppen színházba, moziba jártak _ mint minden rendes lány. Esténként és hajnalban azonban zárt ajtók és lefüggönyözött ablakok mögött _ a monasztikus eszmény jegyében _ titokban folytatták a szerzetesi életet. Emil atya regulamagyarázatai indigóval gépelt papíron és magnószalagon jártak körbe az érdi és budapesti nővérek lakásai között, míg Gemma nővér lelki támogatásával és józan felelősségtudatával mutatott utat. Az ÁVH végül 1967-ben csoportdossziét nyitott Bakonyiak fedőnév alatt az illegális tevékenység felderítésére. Így került egy megfigyelésre szánt kanapé az érdi monostor főkapujával szemben a bokor alá, meleg kávé az ÁVÓ-s kezébe a házkutatásnál, és az Édesanyának szólított Gemma nővér egy Wartburg személygépkocsi volánja mögé. Punk M. Gemma apátnő 73 éve elöljárója a rendnek. Az egyháztörténelemben ez példa nélkül áll. Vezetése alatt a ciszterci nővérek Regina Mundi közössége a korszak egyik legerősebb, illegálisan fennálló csoportjává érett szerzetesi életszentséggel és bátorsággal.
Religion Today Film Festival Spirit of Faith nagydíj (2020), V. Ars Sacra Filmfesztivál rövid dokumentumfilm kategória győztese (2020)
  2021. május 18.   18:00 óra
    Könnyű leckék ONLINE VETÍTÉS
rendező: Zurbó Dorottya, gyártási év: 2018, játékidő: 78 perc
Vendégeink: Zurbó Dorottya rendező, Kafia Mahdi a film szereplője, beszélgetőtársa Eperjesi Tamás szupervizor, valamint Gőbel Ágoston a Katolikus Rádió szerkesztője.
 
A FILM ONLINE VETÍTÉSE
A film 2021. május 18-án 24 óráig tekinthető meg.
 
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
A Könnyű leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.
 
A film az V. Ars Sacra Filmfesztivál fődíjas alkotása.
 
A Filmklub az NKA, a Magyar Katolikus Rádió és a Párbeszéd Háza támogatásával jött létre.
 
Kép forrás: Port.hu
  2021. június 15.   18:00 óra
    Ferenc pápa:Egy hiteles ember ONLINE VETÍTÉS
rendező: Wim Wenders, gyártási év: 2018, játékidő: 96 perc
Vendégeink: Fábry Kornél az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Főtitkára és Gőbel Ágoston a Katolikus Rádió szerkesztője.
 
A BESZÉLGETÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSE
 
A beszélgetés 20 órakor kezdődik.
 
A három Oscar-díjra jelölt Wim Wenders filmjében Ferenc pápa utazásaiba és vallással kapcsolatos nézeteibe nyerhetünk betekintést, miközben az egyházfő olyan általános témákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre ad őszinte, komoly, olykor humorral fűszerezett válaszokat, mint a halál, a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, a bevándorlás, az ökológia, valamint a család szerepe.
A film azon ritka alkotások egyike, amelyek a Vatikánnal szoros együttműködésben készültek. A rendező példátlan betekintést nyert a pápa életébe: több mint két éven keresztül kísérte, emellett a vatikáni tévéarchívum olyan exkluzív felvételeket is a rendelkezésére bocsátott, amelyek Ferenc pápa világ körüli utazásai során készültek. A filmben használt vizuális stílusnak köszönhetően a nézők egészen közel kerülhetnek a pápához, aki személyesen is megszólítja a közönséget.
 

A Filmklub az NKA, a Magyar Katolikus Rádió és a Párbeszéd Háza támogatásával jött létre.
 
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN