film   

Ars Sacra Filmfesztivál

Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül harmadik alkalommal megrendezésre kerülő filmfesztivál különleges színt képvisel a hazai kulturális palettán. Bár nevéhez hű marad, nem leszűkíti, inkább kibővíti a szentség, a szakrális téma fogalmát.
A beérkezett és díjazott művek jelentős része művészi színvonalon szól a hit erejéről, emberi sorsokról, az élet nehézségeiről és örömeiről, az emberi lét sokszínűségéről, az örök értékekről. Egyes alkotások pedig a magyarság történelmét, kultúráját, kiemelkedő személyiségeit, a határon túli magyarság sorsát mutatják be megrendítő erővel.
 
2018-ban 83, két évnél nem régebbi film érkezett be felhívásunkra, közülük fél tucat a szomszédos, magyarlakta országokból.
 
Az öttagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a filmrajongók 44 alkotással – egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti) – ismerkedhetnek meg az egész heti vetítéseken.
 
Szeretettel várunk minden nyitott szívű érdeklődőt, hogy megtekintsék a filmalkotásokat, amelyek hatására többé és jobbá válhat lelkünk és szellemünk.
 
Az előadások ingyenesek, nullás jegyek a mozi pénztárában igényelhetők szeptember 6-tól.
HELYSZÍNTabán ArtMozi
CÍM 1016 Budapest, Krisztina körút 87-89.
  2018. szeptember 16.   16:00 – 18:00 óra
    1. Válaszút vándora: Kallós Zoltán öröksége
egész estés dokumentumfilm
rendező: Hollós László, Dala István, gyártási év: 2018, játékidő: 100 perc
E rendhagyó, kétrészes portréfilm Kallós Zoltánt, a néprajztudóst, népzenegyőjtőt és iskolatermtőt mutatja be, nagy hangsúlyt helyzeve arra: kik és hogyan vihetik tovább a kallósi örökséget. Útrakelünk és Kallós Zoltán társaságában sorra járjuk fontosabb gyűjtőterületeit, ahol Kallós Zoltán a folklór úgyszólván minden műfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet gyűjtötte.
  2018. szeptember 16.   18:00 – 20:00 óra
    1. A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér
rövid dokumentumfilm
rendező: Czinke Gyula, Czencz József, gyártási év: 2018, játékidő: 50 perc
A legendás úszó és olimpiai bajnok vízilabdázó, a csonka lábú Vitéz Halassy Olivér sportpályafutásának, valamint olimpiai és paralimpiai bajnokaink segítségével a hazai vizes sportok fejlődésének bemutatása.
    2. Övék a mennyek országa - Szíria
egész estés dokumentumfilm
rendező: Siklósi Beatrix, gyártási év: 2018, játékidő: 51 perc
Megdöbbentő találkozások.Szívbemarkoló tragédiák. Hétköznapi küzdelmek. A túlélésért, a megmaradásért, az állandó újrakezdésért. Az Övék a mennyek országa c. alkotás - Siklósi Beatrix szerkesztő-riporter és Marossy Géza operatőr-rendező exkluzív filmje - a szinte a földdel egyenlővé tett Szíriában élő üldözött keresztények megrázó tanúságtételéről szól és a bibliai tájakon valaha többségben élő, hitükhöz mind máig rendületlenül ragaszkodó Jézus-követők hétköznapjaiba nyújt bepillantást.
  2018. szeptember 17.   16:00 – 17:45 óra
    1. Két kereszt között
egész estés dokumentumfilm
rendező: Mohi Sándor, gyártási év: 2017, játékidő: 52 perc
Két kereszt között – Portréfilm Olasz Ferenc fotográfusról (előzetes) Költői portré egy olyan művészről, aki a „lélek fényét” sugárzó képeivel, filmjeivel és könyveivel évtizedek óta rendíthetetlen hittel és erővel száll szembe a sötétség erőivel. rendező: Mohi Sándor, operatőr: Nagy Ernő
    2. Bármi legyen, gazdagít
rövid dokumentumfilm
rendező: Pataki Éva, gyártási év: 2017, játékidő: 50 perc
Rövid Ismertető: Bármi legyen, gazdagít Film a szeretetről, a mese erejéről. Egy budapesti színésznő, Kecskés Karina a távoli Moldvában talál rá az életének külön szálon futó eseményeiből szőtt egységes szőttesre. Segíteni akar a barátaival együtt a mélyszegénységben élő csángó gyerekeknek. Ám ő kap tőlük: hitet, értelmes létet. A film arról szól, hogyan töltekezzünk a hittel, a természettel, a közösséggel, a szeretettel és a mesével.
  2018. szeptember 17.   17:45 – 20:00 óra
    1. Palánták - Roma Mentor Program
rövid dokumentumfilm
rendező: Kőszegi Edit, gyártási év: 2017, játékidő: 32 perc
Egy Borsod megyei kisfaluban egy testvérpár roma mentor programot szervezett: A programban résztvevő mentorok a roma kultúra neves képviselői: Csányi Dávid színművész, Farkas Zsolt drámapedagógus (Khamoro Táncegyüttes), Lakatos György drámapedagógus (Romano Glaszo együttes), Kállai Henrik festőművész, Kállai András képzőművész, Balogh Máté operatőr, Lakatos Klára grafikus, festő és illusztrátor. Bogdán János Amigó festőművész, Kunhegyesi Ferenc festőművész, Horváth Kristóf színművész.
    2. Bokros jelentések
egész estés dokumentumfilm
rendező: Varga Ágota, gyártási év: 2017, játékidő: 98 perc
Az egyházak elleni akciók, ezen belül is a katolikus egyház elleni tevékenység különleges helyet foglaltak el az állambiztonság munkájában, a kommunizmus évtizedeiben. A tartótiszt c. és az Operatív érték – a besúgottak c. dokumentumfilmjeim után most a Bokor közösség hányattatásait mutatom be. A megyei egyházi irányításban szerepet betöltő egykori tartótiszttel is megtörténik a szembesítés és megszólal egy egykori beszervezett ügynök is. Bocsánatot kérek – elhangzik kétszer is a filmben.
  2018. szeptember 18.   16:00 – 18:00 óra
    1. Nem szegényeknek való vidék
rövid dokumentumfilm
rendező: Bihari László, gyártási év: 2017, játékidő: 52 perc
Magyarországon minden harmadik állampolgár a szegénységi küszöb alatt él, harmincezer embernek nincs otthona. A Város Mindenkié csoport tagjai, hajléktalan és középosztálybeli aktivistái, kizárólag törvényes eszközökkel küzdenek céljaik eléréséért. Ez a film az AVM küzdelméről szól. Az AVM olyan alternatív, politikailag aktív közösséggé válik, amiben a tagok személyes fejlődése, méltósága ugyanolyan fontos, mint a többi emberrel való kapcsolat és szolidaritás.
    2. Szép magyar ének - Béres József énekeskönyve
egész estés dokumentumfilm
rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna, gyártási év: 2017, játékidő: 57 perc
A dokumentumfilm a magyar népdal, népzene, tánc, egyházi énekek gazdagságát, közösségformáló erejét, a hagyományok továbbélését mutatja be. A kamera elkíséri a film főszereplőjét Béres Józsefet egy erdélyi gyűjtőútjára, hogy „elvigye a családokba, baráti társaságokba az éneklés csodálatos örömét,” - követi találkozásait idős parasztemberekkel, a Válaszúti tábor fiataljaival és a népzene olyan jelentős kutatóival,mint pl. Kallós Zoltán.
  2018. szeptember 18.   18:00 – 20:00 óra
    1. Isten kezében - Sára nővér
rövid dokumentumfilm
rendező: Marossy Géza, Erhardt Ágoston, gyártási év: 2018, játékidő: 26 perc
Sára nővér élete igazán fordulatos,mire célegyenesbe ért.Volt betegség,ezotéria,partik, bulizások,utazás,sok-sok szerelem.Sára nővér a Sarutlan Karmelita Nővéreknél él Magyarszéken.Ebben a közösségben naponta csak egy órát beszélhetnek,ostyát készítenek,de elsősorban imádkoznak.A film különleges,magával ragadó tanúságtétel a lényegről.Az alkotók a lehető legtisztább formáját választották annak, hogy a nézők a „lényegre” koncentrálhassanak. Alkotók: Marossy Géza és Erhardt Ágoston
    2. Teleki Téri Mesék
egész estés dokumentumfilm
rendező: Spitzer Barbara, gyártási év: 2017, játékidő: 82 perc
Az utolsó józsefvárosi lakásimaház a Teleki tér 22.-ben túlélte az elmúlt 100 év megpróbáltatásait, és ma is várja a látogatókat. Az új nemzedék utánaeredt az imaház történetének. A fiatalok egyszer csak azon kapták magukat, hogy beszélgetőtársaikban egy valaha tündöklő, “letűnt civilizáció” utolsó képviselőire leltek. Az akkor működő egyik legnagyobb fővárosi piac környékén élő zsidóságot egy meglepően kiterjedt kóser infrastruktúra szolgálta ki.
  2018. szeptember 19.   16:00 – 18:00 óra
    1. A nyáj őrizte a pásztort
rövid dokumentumfilm
rendező: Szekeres Éva, gyártási év: 2017, játékidő: 26 perc
Egy film a kiállásról, a helytállásról, a keresztútról. Lénár Károly az 1950-es évek elején fiatal papként került Lukanényére. Mivel paptársait segítette a Rómába való szökésben, a karhatalom elfogatóparancsot adott ki rá, de a hívei hónapokon át őrizték, a testükkel védték és sokan a börtönbe is követték. A dokumentumfilm az ő emléküket idézi fel. Kitér a börtönévekre, a titkos áldozásokra és arra is, hogy a szlovákiai magyarok abban bíztak, hogy Lénár Károly egyszer majd a püspökük lehet.
    2. Fohász a déli végeken
rövid dokumentumfilm
rendező: Fejős Csilla, gyártási év: 2017, játékidő: 25 perc
A délvidéki papköltő, Bogdán József fohásza teljesülésében bízva éli mindennapjait és álmodik a megtartó jövőről Vajdaság dél-bánsági magyarsága. Szívén viseli lakóhelyének a sorsát, tettekbe menően törődik is vele: esket, keresztel, betegeket látogat, temet, misézik, hittant tanít, felkészíti a gyermekeket a szentségek befogadására, lelkeket gyógyít, s ha van egy kis ideje verseket ír.
    3. Săracul Árpi
rövid dokumentumfilm
rendező: Serestély Szilárd, gyártási év: 2016, játékidő: 22 perc
Árpi Kolozsváron él a feleségével. Szeret inni meg cigarettázni és fáj a bal lába, azonban a felesége nem képes többé elviselni azt, amit művel. A film Árpi magánságát követi le a téli zord időkben.
    4. Sörös Imre és a Pongrátzok
rövid dokumentumfilm
rendező: Kozma Zoltán, gyártási év: 2016, játékidő: 42 perc
A temerini Sörös Imre 1956 őszén Renner Péterrel együtt a Corvin közi főparancsnok, Pongrátz Gergely mellett látott el bizalmi megbízásokat, a forradalom és szabadságharc leverése után pedig futári szolgálatot teljesítettek Bécs és Budapest között. A futárszolgálat melletti feladatuk az volt, hogy menekítsék ki Bécsbe az itthon maradt Pongrátz Ernőt és családját. A film feleleveníti Sörös Imre életét, a szöktetés feladatát és kockázatát.
  2018. szeptember 19.   18:00 – 20:00 óra
    1. Elaludtam bajuszomat
rövid dokumentumfilm
rendező: Fábián Andor, gyártási év: 2017, játékidő: 31 perc
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont pályázatára készülő néprajzi jellegű dokumentumfilm témája a székely-magyar bajuszviseletek, illetve az általuk jelképezett régimódi nemzeti jellegű férfiasság.
    2. Linner doktor - egy nem mindennapi orvos története
egész estés dokumentumfilm
rendező: Bunda Rita, gyártási év: 2017, játékidő: 62 perc
Dr. Linner Bertalan majd hatvan évig gyógyított a Vérke-parti városban - Beregszászban, ahol egy-egy műtétjét ma is legendák őrzik. A sebészfőorvos szívvel-lélekkel gyógyított, az emberi élet megmentését tartotta legfontosabb céljának, egész életét az igazságosság, az emberség, a szelíd derű, a mélységes istenhit jellemezte, így válhatott Ő a keresztény orvos példaképévé. A dokumentumfilmben bemutatásra kerülnek a róla fennmaradt történetek, elbeszélések, megszólalnak a még élő szemtanúk.
    3. Karmák / Bagázs
rövid dokumentumfilm
rendező: Chilton Flóra, gyártási év: 2018, játékidő: 14 perc
A Bagázs Egyesület Bag 400 fős és Dány 600 fős telepén dolgozik. A szegregátumokban az átlagtól messze elmarad az ott élők iskolai végzettsége. A telepen élők súlyos hátrányba vannak a munkaerő-piacon. A háztartások nagy része mélyszegénységben él. Ami mindezen túl összeköti a két telep a világát, hogy a Bagázs megjelenése óta a közösségek egy részének határozott szándéka van a változásra és hisz abban, hogy közös munkával a közösség képes változtatni jelenlegi, reménytelennek tűnő helyzetén.
  2018. szeptember 20.   16:00 – 18:15 óra
    1. Utópiák
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Kancsó Péter és a 12.A, gyártási év: 2018, játékidő: 9 perc
Ez a film bemutatja, hogy milyen lesz a világ pár év múlva a gyors technikai fejlődés következtében.
    2. Himnusz
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Bartúcz anna, gyártási év: 2018, játékidő: 3 perc
Kölcsey Ferenc Himnusz című versére, mely Sinkovics Imre előadásában hallható, sand motion technikával készült animáció.
    3. Lámpaidők
rövid dokumentumfilm
rendező: Krasznay Zoltán, gyártási év: 2018, játékidő: 8 perc
A film Móró Barbara üvegművész "másik" életébe enged betekintést. Abba a titkos világba, mely a sokszor monoton mindennapok nyüzsgésén túl létezik. Ahol az ember saját magára, személyes fejlődésére fordít időt. Itt születnek a művésznő egyedi alkotásai.
    4. Messze az otthon
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: GÁL SÁNDOR, gyártási év: 2017, játékidő: 14 perc
Albert egy fiatal katona, akit a háború messze sodort az otthonától. A rengeteg gyötrelem és megpróbáltatás lassan kezdi felemészteni. Hátat fordítva a harctérnek, csak egyetlen célja maradt. Haza szeretne jutni, hogy újra láthassa az édesanyját.
    5. Mint aki a sinek közé esett
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Duma Bálint, Farkas Márton, gyártási év: 2018, játékidő: 7 perc
Kosztolányi Dezső egyik legismertebb versének alternatív feldolgozása.
    6. Szürkület
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Kemény Eszter, gyártási év: 2017, játékidő: 22 perc
Egy tizenéves fiú és édesapja otthonuktól több ezer kilométere próbál boldogulni, de hazafelé úton a fiúnak muszáj felnőnie és felelősséget vállalnia az apja tetteiért.
    7. Bújócska
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Baranyi Gábor Benő, gyártási év: 2017, játékidő: 14 perc
A 7 éves Matyi a falu szélén él szüleivel és 3 testvérével. Imád bújócskázni, de ezzel sok nehézséget okoz mindenkinek. Egy nap az apa eltűnik, s az anya magára marad a nehezen kezelhető gyerekkel. A Bújócska megtörtént esetet dolgoz fel amatőr szereplőkkel, eredeti helyszíneken.
    8. Negyven év
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Gyimesi Anna, gyártási év: 2018, játékidő: 16 perc
Ica és Imre negyven éve házasok. Amikor az egyiküknek mennie kell, a másik nem tud mást tenni, mint beletörődni a megváltoztathatatlanba. A film arra próbál rávilágítani, hogy a búcsú nem egy pillanat, hanem egy sokkal hosszabb folyamat része, és semmiképpen sem döntés kérdése.
    9. A belső oldal
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Reich Dániel, gyártási év: 2017, játékidő: 15 perc
Domi egy 33 éves autista fiú aki sosem beszél és a szüleivel lakik. Ők mindent megpróbáltak már, hogy meggyógyítsák, de minden hiába. Domi életében egyedül a könyvek hoznak boldogságot. Az olvsás megszállotjává válik. A család egy új terapistával próbálkozik. Alíz hamarosan rájön milyen fontosak a könyvek Domi életében és elkezd egy történetet írni a fiú számára. Ez a könyv megváltoztatja a világot Domi körül, látjuk ahogy a történet életre kel és elkezdi vezeti a fiút a gondjai megoldása felé.
    10. Telefonok - Összetörve
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Chilton Flóra, gyártási év: 2017, játékidő: 13 perc
A kisfilm három az édesanyjával egy munkásszállóra éppen beköltöző fiútestvér életébe ad rövid bepillantást. A történet a beilleszkedés nehézségei mellett az egymásrautaltság és összetartozás érzését mutatja be. Kisfilmünk révén a generációs mobiltelefon használat által katalizált tipikus veszélyekre kívánunk konkrét példákon keresztül rámutatni.
    11. Telefonok / Célkeresztben
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Chilton Flóra, gyártási év: 2017, játékidő: 8 perc
A film egy osztályba új tanulóként érkező lány történetén keresztül a cyberbulling jelenségre, illetve a mobiltelefonon tárolt érzékeny információkból fakadó veszélyekre kívánja felhívni a figyelmet. Azon túl, hogy kisfilmünk révén a generációs mobiltelefon használat által katalizált tipikus veszélyekre kívánunk konkrét példákon keresztül rámutatni.
  2018. szeptember 20.   18:15 – 20:00 óra
    1. Idegen Otthon
rövid dokumentumfilm
rendező: Franyó Krisztina , gyártási év: 2017, játékidő: 10 perc
Az otthon egy olyan hely, ahol mindig biztonságra lelsz. Viszont ez az otthon, csak ideális állapotban létezik. Főszereplőnk, Mónika, Székelyudvarhelyen nőtt fel. Itt magyar emberek próbálják megőrizni identitásukat, miközben más országban élnek. Az y generáció számára nem ismeretlen a bizonytalanság, identitáskeresés, traumák feloldásának problémája. Miközben ezt a filmet nézzük, végig játjuk belső utunkat, felkutatjuk önmagunk, főhősünkkel együtt.
    2. Mentor
rövid dokumentumfilm
rendező: Nagy István és Palkó Áron, gyártási év: 2018, játékidő: 14 perc
Egy ex drogfüggő, szociális munkás, és egy ifjúsági klub rövid története. Együtt rávilágítanak arra, hogyan sikerült Izlandon két évtized leforgása alatt drasztikusan visszaszorítani a drog és alkoholfogyasztást.
    3. Fedőneve "BÍBOROS" - az állambiztonsági szervek célkeresztjében
egész estés dokumentumfilm
rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna, gyártási év: 2017, játékidő: 70 perc
A film a családtagok visszaemlékezésein, archív felvételeken és az Állambiztonsági Szolgálatok megfigyelésein keresztül mutatja be Bíró György gépészmérnök, a Keresztény Ifjúsági Szervezet egyik vezető személyiségének meghurcoltatását, bebörtönzését, emigrálását és a családjának drámai sorsát. Miközben megrázó és hiteles képet nyújt a kommunista diktatúráról, hangsúlyozza a hit és a szeretet megtartó erejét, mely a 17 évre szétválasztott családnak erőt adott.
  2018. szeptember 21.   16:00 – 18:00 óra
    1. Cseresnyés emlékezet
rövid dokumentumfilm
rendező: Pataki Béla, gyártási év: 2018, játékidő: 52 perc
80 évvel ezelőtt fogant meg a mai, hódmezővásárhelyi Cseresnyés Kollégium őse, a Tanyai Tanulók Otthona létrejöttének a gondolata. Vásárhelyi kollégiumtörténet visszaemlékezések alapján 1938 - 2018
    2. Eszter lánca
egész estés dokumentumfilm
rendező: Varga Ágota, gyártási év: 2018, játékidő: 53 perc
Az Eszter lánca egy sorskövető dokumentumfilm, amely Eszter és fia, Peti drámai történetét kíséri, és így vezeti be a nézőt egy bipoláris depresszióval küzdő anya és a felnőtté válás, az elszakadás küszöbén álló fiúgyermeke életébe. A film a kettőjük különleges viszonyát mutatja be: Eszter igyekszik betegségével minél kevésbé terhelni fiát számára, míg Peti szeretné minél jobban támogatni anyját, ám ez a kettő ellentmondásban van egymással.
  2018. szeptember 21.   18:00 – 20:00 óra
    1. Apám emléke (Görnyedtem grúz gulágon)
rövid dokumentumfilm
rendező: Radó Gyula, gyártási év: 2017, játékidő: 54 perc
„Érzem, most valaminek visszavonhatatlanul vége van. Az egész kezd olyanná válni, mint egy Dalí-kép, az Elfolyt idő. Szétfolynak az órák, a percek, a mutatók. A dolgok, a látható nagy dolgok mögött is létezik egy ismeretlen, érintetlen világ.” (Jankovics Éva: Az ötödik napon) Postumus portré az apáról
    2. Tomi, Ervin és az iskola- rendezői változat
egész estés dokumentumfilm
rendező: Simó Ibolya, gyártási év: 2017, játékidő: 59 perc
Székelyvarság, Románia hatalmas kiterjedésű szórvány települése, vadregényes fenyves erdőkkel, kanyargó patakokkal, ahová a globalizáció hatása még nem ért el. Az itt lakó emberek a hagyomány és természet közelségében élnek. Székelyvarságon vannak gyerekek, akik dacolva a téli zord időjárással több kilométert tesznek meg naponta, átkelve hegyen-völgyön, hogy eljussanak az iskolába.
  2018. szeptember 22.   16:00 – 18:15 óra
    1. Ketten jösztök, hárman mentek
rövid dokumentumfilm
rendező: László Gábor, gyártási év: 2017, játékidő: 26 perc
Egy néprajzkutatónak elege lesz a városi élet zajából és úgy dönt, hogy családjával együtt egy kis csángó faluba költözik. Sikeres gazdaságot épít, ám egy viharos napon villámcsapás éri. Emlékei elvesztek, megmaradt azonban a hite, mely átsegíti a nehéz napokon. Csodával határos módon felgyógyul és egy éjszaka álmot lát. Ennek hatására feleségével együtt, a helyiek és Böjte Csaba támogatásával egy kápolna építésébe fognak.
    2. Tiszta mozdulatok
egész estés dokumentumfilm
rendező: Tóth Péter Pál, gyártási év: 2018, játékidő: 52 perc
A film dr. Prodán Zsolt tevékenységét követi. Műtéteket s egyéb kórházi szituációkat látunk, eközben beszél hivatásához fűződő bensőséges viszonyáról, a szívsebészet mibenlétéről. Ismerteti a szakág magyarországi viszonyait, összefoglalja annak fejődését intézményi s szociológiai szinten egyaránt. Személyes életpályáját is érinti az erdélyi származású, neves külföldi intézeteket is megjárt, onnan vezetőnek hazatért doktor.
    3. A rabbiképző 140 éve
rövid dokumentumfilm
rendező: Dombi Gábor, gyártási év: 2017, játékidő: 49 perc
Több kezdeményezés sikertelensége után száznegyven évvel ezelőtt, 1877. október 4-én I. Ferenc József engedélyével és támogatásával megnyílt Európa első neológ rabbiképző intézménye. Az Országos Rabbiképző Intézet rövid időn belül a neológia szellemi központjává, közösséget szervező rabbik, szellemi vezetők nevelő intézményévé, kibocsájtójává vált.
  2018. szeptember 22.   18:15 – 20:00 óra
    1. Gulág sápadt tébolyán (versek a sarkkörön túlról Vorkutából)
rövid dokumentumfilm
rendező: Radó Gyula, gyártási év: 2017, játékidő: 52 perc
Orbán Ottó a következőket írta Karig Sára verseiről: „A fehér föld. A fehér ég. A fehér hold a fehér égen. A mindent ellepő fehér halál. Magyar versben ennek a halálos fehérségnek, a GULÁG sápadt tébolyának Karig Sára a hírhozója. Verseket gyújt magában a fagyhalál ellen. Egy emberi lény, valaha fiatal nő, most csak a táborlétszám kortalan, semlegesítő tétele, általuk próbál meg emlékezni magára és életben maradni” Karig Sára szerepében Nagy Anna és Huszárik Kata
    2. A te neved
egész estés dokumentumfilm
rendező: Domokos János, gyártási év: 2017, játékidő: 53 perc
A Szent Egyed Közösség tagjai munkájuk, illetve tanulmányaik mellett rászorulókat segítenek. A filmben hajléktalanok és támogatóik kapcsolatának néhány szeletét láthatjuk. Indítékok, sorsok, élet, halál.
  2018. szeptember 23.   16:00 – 17:30 óra
    1. Az Élet ára - a Weiss Manfréd család története
egész estés dokumentumfilm
rendező: Katona Zsuzsa, gyártási év: 2017, játékidő: 93 perc
A film a XX. századi modernitás egyik kulcsszereplőjének, Weiss Manfrédnak és családjának történelmi, társadalmi és kulturális tevékenységét és a zsidó asszimiláció lehetőségeit dolgozza fel, a világszínvonalú gyáripar megteremtésétől a család 1944-es kényszerű emigrációjáig és a Rákosi korszak-beli utóéletükig.
  2018. szeptember 23.   17:30 – 19:00 óra
    1. Világítani Fogok
rövid dokumentumfilm
rendező: ShoeShine.hu, gyártási év: 2017, játékidő: 25 perc
A Világítani fogok egy évek alatt szerveződött, főként fiatalokból álló önkéntes csapat. Bár a közösség tagjai az ország különböző tájain élnek, egy közös pont és cél összeköti őket. Ez nem más, mint a Heves megyei Kerecsend község. A Világítani fogok csoport táborokat, közösségi programokat szervez, főként a falu hátrányos helyzetű gyermekei, illetve családjai számára.
    2. Ne bámuljanak már! - Inkluzív színház születik
rövid dokumentumfilm
rendező: Balla Dávid, gyártási év: 2018, játékidő: 47 perc
„Mit kezd magával egy lány akkor, hogyha szép, de nem akar az lenni?” „Nem szeretném, ha más azt gondolná, hogy nem vagyok nőből.” A KépMás című inkluzív színházi előadás próbafolymatában öt nő vett részt. Meséltek magukról, vágyaikról, álmaikról, arról, hogy hol találják meg a helyüket az életben. Megismerhetjük különbözőségüket, hogy hogyan gondolkodnak ők a nőiségről, más emberekről, a színészetről, és hogy mindezek mennyire függnek attól, ha valaki épnek, vagy sérültnek születik.
  2018. szeptember 23.   19:00 óra Filmfesztivál díjkiosztó ünnepség
A zsűri - Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Dombrovszky Linda filmrendező, Komlósi Orsolya producer, Gőbel Ágoston újságíró - döntése alapján három kategóriában osztunk ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti).
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN