film   

Ars Sacra Filmfesztivál

A filmfesztiválon olyan lélekemelő alkotásokat mutatunk be, amelyek részben vagy egészben a szakralitás fogalomkörébe tartozó témával foglalkoznak, és megerősítik idei mottónkat: Reményt és jövőt adok nektek! (Jer 29,11)
 
A vetítések ingyenesek, érkezési sorrendben lehet a helyet elfoglalni.
 
Információ: Ars Sacra Alapítvány +36 1 214 0858, Kolek Ildikó +36 20 981 7626
 
HELYSZÍNÖrökmozgó Terem Premier Kultcafé (volt Vörösmarty Mozi)
CÍM 1085 Budapest, Üllői út 2-4.
  2016. szeptember 17.   18:00 – 20:00 óra
    1. Majd az idő kipörgeti - Erdélyi Zsuzsanna portréfilm
rövid dokumentumfilm
rendező: Tari János, gyártási év: 2008, játékidő: 59 perc
Erdélyi Zsuzsanna, az archaikus népi imádságok feltárója, gyűjtője, kiadója, szakértője volt. Életét azoknak a filmfelvételeknek a segítségével mutatjuk be, melyeket 1955-től férje, Dobozy Elemér és saját maga rögzített 8 mm-es amatőr filmes kamerájával. Filmünkben munkásságának ismertetésén túl, főként a Néprajzi Múzeumban eltöltött éveit és a Kádár korszakban megvívott szakmai küzdelmeit mutatjuk be.
    2. Tranzitidő
egész estés fikciós film
rendező: Almási Réka, gyártási év: 2015, játékidő: 61 perc
Szerelmespár találkára megy egy magányosan álló hétvégi házba. Szeretkezés után a középkorú férfi rosszul lesz, a fiatal nő segítségért siet. Nem ő tér azonban vissza, hanem a halál közeli élményekből ismert Segítő, aki ráveszi, hogy nézzen szembe a múltjával. A férfi rádöbben, súlyos hibákat követett el, vezekelni próbál, ám a történet itt nem várt fordulatot vesz…
  2016. szeptember 17.   20:00 – 22:00 óra
    1. Az Isten szíve csücske
rövid dokumentumfilm
rendező: Marossy Géza, gyártási év: 2015, játékidő: 25 perc
A kárpátaljai Aklihegy kicsiny iskolájának igazgatója Béres István. A tanúságot tesz arról, hogy miként élnek itt a magyarok, abban az időszakban, amikor elkezdődött az ukrajnai háború.
    2. Fati
rövid dokumentumfilm
rendező: Erhardt Ágoston, gyártási év: 2015, játékidő: 25 perc
Kocsis Attila "Fati" szabadulása a drogtól. Ez az út nem volt könnyű neki, de végül Isten meghallgatta az imákat.
    3. Józsi nővér és a sárga bicikli
egész estés dokumentumfilm
rendező: Zsigmond Dezső, gyártási év: 2005, játékidő: 60 perc
Székely József, a legmagasabban fekvő erdélyi községben, Kommandón teljesít egészségügyi asszisztensi szolgálatot. Itt, a világtól elzárva különösen egymásra szorulnak az emberek. Józsi nővér „mentőautója”, jellegzetes sárga biciklije a falu legkülönbözőbb pontjain tűnik fel: betegek házai, a rendelő, a sportpálya, a kocsma előtt…
  2016. szeptember 18.   16:00 – 18:00 óra
    1. Erdély érseki katedrálisa
rövid dokumentumfilm
rendező: Maksay Ágnes, gyártási év: 2009, játékidő: 45 perc
Erdély egyik legfontosabb műemlékéről, a gyulafehérvári Szent Mihály-katedrálisról készült Maksay Ágnes Erdély érseki katedrálisa című alkotása. A székesegyházat és a vele egy építészeti egységet alkotó püspöki palotát mutatja be a film művészettörténeti és történelmi szempontok szerint. A nézőket Bogdán Zsolt kalauzolja el a katedrális és a püspöki palota ismert és ismeretlen szegleteibe, a borpincétől a padlásig.
    2. Márton Áron boldoggá avatási pere
egész estés dokumentumfilm
rendező: Maksay Ágnes, gyártási év: 2013, játékidő: 3×26 perc
Maksay Ágnes háromrészes dokumentumfilmje Isten szolgája, Márton Áron hitvalló püspök boldoggá avatási perének folyamatát mutatja be, s eközben megismerjük áldozatos életútját is, melyet mindenkor meghatározott a Krisztushoz, a római katolikus egyházhoz és az egész erdélyi magyarsághoz való hűsége, kitartó hite.
  2016. szeptember 18.   18:00 – 20:00 óra
    1. Mámó
egész estés dokumentumfilm
rendező: Gulyás Gyula, gyártási év: 1996, játékidő: 76 perc
Mámó a mi magyarországi viszonyaink között mélyszegénységnek titulálható helyzetben élő parajdi özvegyasszony önfenntartó kultúrája, hite és életmódja mutatkozik meg borzalmas terhek, tragédiák folyamatában, -emelkedetten, és példaadón a mindennapok kálváriájában, több éves találkozásaink tükrében.
    2. Öt gyereket ajándékba
egész estés dokumentumfilm
rendező: Dékány István, gyártási év: 2015, játékidő: 52 perc
Egy, valaha szebb napokat látott nógrádi faluba beköltözött nagycsaládos városiak összefogtak a falu megmentésére. Olyan többgyerekes családok beköltözését várták, akiknek óvodáskorú gyermekük van, akik majd az iskolát és remélhetően a falut is életben tartják. A civilek egy éven keresztül összeadták a betelepülő családok számára az albérleti díjat - így azok ingyen lakhatnak - abban bízva, hogy egy év elteltével saját házat tudnak vásárolni. Mivel Nógrád megyében kevés a munkalehetőség, csak olyan családok jelentkezését tudták elfogadni, akik el tudnak helyezkedni és nem a szociális segélyre számítanak. A program keretében 2013-ban két család 7 gyermekkel telepedett le a faluban, akinek a jelek szerint sikerült gyökeret verni. 2015-ben újabb két család érkezett 5 gyermekkel. A film az ő próbálkozásukat kíséri nyomon.
  2016. szeptember 18.   20:15 – 22:00 óra
    1. Káin gyermekei
egész estés dokumentumfilm
rendező: Gerő Marcell, gyártási év: 2014, játékidő: 104 perc
Filmünk az 1984-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilm gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság – mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25-28 évesek, amikor szabadulnak? Most, harminc évvel – több mint egy emberöltővel – később már tisztán látszik, milyen irányba kanyarodott az akkori kamaszok, most meglett férfiak sorsa. Sors, bűn és örökség – Káin gyermekeinek szemén keresztül.
  2016. szeptember 19.   18:00 – 20:00 óra
    1. Hetednapon
rövid dokumentumfilm
rendező: Kőszegi Edit, gyártási év: 2012, játékidő: 24 perc
Diószegen, a Hetednapon forgatási helyszínén, a roma lakosság jelentős része az elmúlt években lett adventista. A gyülekezethez és Istenhez kötődő élet itt is radikális életmódváltással járt együtt. A 25 perces film két szálat követ: egyrészt a diószegi megtértek életét mutatja be beszélgetéseken és gyülekezeti alkalmakon keresztül, másrészt az „alvéget", a Szigetet, ahol az egyelőre be nem tért romák laknak súlyos szegénységben. Az övék a cigánytelepen belül is szegregált terület, bokáig érő sárral, düledező viskókkal. Az imaház környéke más, ők már feljebb tartanak. Az itteni romák közül többeknek van munkája és a közösségi együttműködés is erősebb: az adventisták egyebek mellett egymás házait is segítenek rendbe rakni.
    2. Távoli templom
egész estés dokumentumfilm
rendező: Tari János, gyártási év: 2002, játékidő: 90 perc
A film nemzetközi alkotógárdája 14 éven át kísérte figyelemmel a címben szereplő épület és a hozzá kapcsolódó vallási közösség életét. Az egyetlen megmaradt ortodox zsinagógát Makón 2002-ben újították és avatták fel. A "kis templom" - ahogyan az elszármazott makóiak nevezik - jelenti számukra ma is a kapcsolatot szülővárosukkal. Május végén minden évben találkoznak, hogy emlékezzenek a gettó idején elhunyt rabbijukra. Különböző életutak tárulnak elénk Makó, London, Tel-Aviv, Jeruzsálem, New York városából, ahonnan visszatérnek a makói rabbi, Vorhad Mózes sírjához, akriől utcát neveztek el Makón.
  2016. szeptember 19.   20:00 – 22:00 óra
    1. Befogad és kitaszít a világ...
egész estés dokumentumfilm
rendező: Skrabski Fruzsina, gyártási év: 2013, játékidő: 52 perc
Mi lehet az élet előtt és mi van utána? Ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a személyes hangvételű film. Skrabski Fruzsina rendező saját gyászát próbálja megérteni, miközben annak is utánajár, hogy mit érezhetnek a lefagyasztott embriók és mi értelme egy abortált életnek? A keresés közben egy katolikus és egy buddhista szerzetes és egy materialista férfi beszélget a felmerülő kérdésekről.
    2. A nevezetes névtelen
egész estés dokumentumfilm
rendező: Katona Zsuzsa, gyártási év: 2016, játékidő: 63 perc
Hamvas Béla író, filozófus, esszéista, univerzális tanító és gondolkodó volt. Személye és munkássága nem gyömöszölhető be egyetlen egy kategóriába sem. A maga nemében unikum volt és az is maradt a mai napig. Fikciós dokumentumfilmünk az élet és az életmű különös kettősségében és ellentmondásosságában villantja fel Hamvas Béla örökségét.
  2016. szeptember 20.   18:00 – 20:00 óra
    1. Kincseskert
rövid dokumentumfilm
rendező: Zajti Gábor, gyártási év: 2012, játékidő: 26 perc
A mátraaljai kis település központjában falunap van. A falu szélén a vasútállomásnál, az egykori az egykori Mihók-ház melletti nádas és korábbi kenderáztató helyén a tulajdonos Mária néni közösségi házat kíván kialakítani a család egykori lakhelyéből. A kúria kertjébe barátok, helybeliek, egyetemisták, építészek érkeznek kalákázni, ahol egy kialakuló meditációs központot építenek. A filmben a kaláka tevékenységét, a résztvevők élményeit követhetjük nyomon.
    2. Karmák - A Gaál család
rövid dokumentumfilm
rendező: Vidos Mihály, gyártási év: 2013, játékidő: 12 perc
Gaáléknál egyszerre hangos az élet két kislányuk káprázatos hegedűjátékától, és a szülők botjainak és tétova lépéseinek kopogásától. A felnőttek minden erejükkel a gyerekek útját egyengetik, cserébe a lányok mindent megtesznek a sikerért, és ott segítenek a szüleiknek, ahol tudnak. Egy kis, hátrányos helyzetű, zárt közösség tagjai ők, akik a hegedűszóra tettek fel mindent. Akiknek a helyzetük ellenére sem a panaszkodás, hanem a reménykedés hatja át minden szavát.
    3. A Jánó testvérek
rövid dokumentumfilm
rendező: Makó Andrea, gyártási év: 2000, játékidő: 20 perc
Erdély legkeletibb pontján, az Ojtozi-szorosnál élnek a Jánó testvérek, Gyula és Eemér, akik fafaragással és házuk folyamatos szépítésével töltik napjaikat. Elkészül az Ojtozi templom kicsinyített hű mása és ha az általuk faragott Krisztus-feszületre néznek,nem mulasztják el mondani,hogy:”Dicsőség a magasságban Istennek!”Havonta egyszer érkezik a nyugdíjjal a postás. Akkor adódik lehetőség, hogy – többnyire autóstoppal - bemenjenek a városba, Kézdivásárhelyre. A piacon gyümölcsöt, kávét vesznek, a cukrászdában Rigó Jancsit esznek, a festékboltos festékkel ajándékozza meg őket – ez jó lesz a ház szépítéséhez. Két szerencsétlen sorsú, s mégis boldog emberről szól a film.
    4. Szerelmes földrajz - Hétköznapi misztika (Csókay András)
rövid dokumentumfilm
rendező: Dala István, gyártási év: 2016, játékidő: 28 perc
"Az én "szerelmes földrajzom" budapesti templomokhoz köthető. E templomokban éltem meg, hogyan erősödik meg gyermekkorom hite, hogyan hagyom el ezt a hitet, és negyvenkét évesen hogyan sikerül nagy nehezen visszaszereznem olyan hétköznapi misztikus élmények által, amelyek hatására az ember a legmélyebb valóságában találkozhat Istennel. "Tapasztalása" lesz. Jobb családapává, férjjé és orvossá válik." (Csókay András idegsebész)
    5. Imádság
rövid dokumentumfilm
rendező: Mohi Sándor, gyártási év: 2007, játékidő: 26 perc
Egy idős paraszt házaspár utolsó öt éve, küzdelme a mindennapi megélhetésért, a létért.
  2016. szeptember 20.   20:00 – 22:00 óra
    1. A tartótiszt
rövid dokumentumfilm
rendező: Varga Ágota, gyártási év: 2013, játékidő: 64 perc
A tartótiszt c. dokumentumfilm teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Először szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról, másrészt a szembesítés módszere, mint kendőzetlen párbeszéd új megvilágításba helyezi és még hitelesebb képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeiről és a végrehajtás módszereiről.
    2. Operatív érték - a besúgottak
rövid dokumentumfilm
rendező: Varga Ágota, gyártási év: 2014, játékidő: 65 perc
A tartótiszt c. film után a dokumentumfilm folytatásaként az Operatív érték –a besúgottakc. filmben megismerhetjük az egykoron besúgottak sajátos viszonyulását a róluk jelentő besúgókhoz. A keresztényi megbocsátás talán a lelkületből ered, talán egy isteni felsőbb sugallatra, de a talány is ott lebeg a mondatok, gesztusok között. A film szereplői egykori és mai regnumisták.
  2016. szeptember 21.   20:00 – 22:00 óra
    1. Balansz
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Ulrich Gábor, gyártási év: 2016, játékidő: 5 perc
„...ez az esendő, az elmúlást születésébe kódoltan hordozó rajzfilmzizegés, halál-vemhes árnyszövevény-játék, a múlandóság perifériáján megtapadó fényreszli, ironikussá torzult genesis-kroki mégis-mégis mindazonáltal és megkerülhetetlenül a Kunstwerk, az Artwork, az Opera d'arte megható ulrichi manifesztátuma, metaforikus apoteózisa, liturgikus elevációja, nagybetűs Leglényege...” Orosz István
    2. Dózsa 1514 - homokrajzanimáció
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Cakó Ferenc, gyártási év: 2014, játékidő: 14 perc
A film a parasztfelkelés 500. évfordulójára készült. A történelmet megelevenítő 14 perces animáció, a DÓZSA 1514 méltó megemlékezés a múltbéli eseményről; a filmben festményszerű, mozgó vonalak és monoton, de erős színek hivatottak az akkori borzalmakat és igazságtalanságot átadni.
    3. I.N.R.I.
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Hegedűs 2 László, gyártási év: 2003, játékidő: 63 mp
Az emberiség legismertebb arca Jézusé. A legtöbb ábrázolás róla készült, de még sincs hiteles kép róla. Ez a videó a legismertebb személy képzeletbeli arcát mutatja be az ember egyik legjellemzőbb, legemberibb tulajdonságával a mosollyal, azon az arcon, melyet a világ mosoly nélkül ismer.
    4. Ildikó
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Matkócsik András, gyártási év: 1981, játékidő: 17 min
A kisjátékfilm Peter von Tramin osztrák iró azonos című elbeszélése alapján készült, a Balázs Béla Studióban 1981-ben. A történet két gyermeklány halálban is kitartó barátságáról szól.
    5. Luther Márton élete (1-5. rész)
rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti)
rendező: Richly Zsolt, gyártási év: 2014-2016, játékidő: 65 perc
A Magyarországi Evangélikus Egyház a reformáció kezdetének 500. évfordulójára készülve animációs filmsorozatot készít Luther Márton fordulatos életéről. A Richly Zsolt rendező és Lackfi János író nevével fémjelzett alkotás tíz 13 perces epizódból áll, az Ars Sacra fesztiválon az első öt epizód látható. A 12 éven felüli korosztálynak szánt sorozat egyedi formanyelve a fametszet és a képregény grafikai stílusát ötvözi, a drámai epizódokat történeti hitelesség és friss humor jellemzi. A hamarosan DVD-n is megjelenő filmek digitális tananyaggal kiegészülve kerülnek forgalomba.
  2016. szeptember 22.   18:00 – 20:00 óra
    1. Mint mi közülünk egy 1. rész
egész estés dokumentumfilm
rendező: Gulyás Gyula, Gulyás János, gyártási év: 2000, játékidő: 54 perc
Portréfilm Halász Endre nyugalmazott plébános fordulatos, nehézségekkel teli életéről.
    2. Szent öregasszonyok
rövid dokumentumfilm
rendező: Székely Orsolya, gyártási év: 2002, játékidő: 13p 4mp
Szent Öregasszonyoknak Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató nevezi búcsújáró asszonyait, adatközlőit, akikkel a film készítői a Somogy megyei Andocsra zarándokoltak el.
    3. A kereszt előtt
egész estés dokumentumfilm
rendező: Barlay Tamás, gyártási év: 2004, játékidő: 52 perc
Orosz Péter kárpátaljai görögkatolikus titkos püspök volt, akit a kommunista diktatúra idején éveken át üldöztek, végül 1953-ban megölték. Holttestét a legnagyobb titokban az ilosvai rendőrség garázsában ásták el. Mivel a nép szentként tisztelte, előbb-utóbb fény derült a gaztettre, és a rendszerváltás után sor kerülhetett földi maradványainak exhumálására. Sok legenda, szóbeszéd élt a hívek körében halálának körülményeiről, elhantolásáról, ezért ebben a filmben – két kárpátaljai görögkatolikus esperes társaságában – nyomozásba kezdünk: felkeressük életének fontosabb helyszíneit, beszélünk az őt egykor ismerő emberekkel, rokonaival, végül pedig vértanúságának helyét. Az ő helytállása, feltétlen hűsége Istenhez és önfeláldozó emberszeretete nem csak irányt mutat a kárpátaljai görögkatolikus híveknek, hanem reményt és jövőt is ad nekik, hiszen „a vértanúk vére keresztények magvetéséve lett”.
  2016. szeptember 22.   20:00 – 22:00 óra
    1. Felsőbb parancs
egész estés dokumentumfilm
rendező: Nagy Viktor Oszkár, Petrik András, gyártási év: 2013, játékidő: 52 perc
Tömegek kísérlik meg a tiltott határátkelést a szerb-magyar határon, hogy bejussanak az Európai Unióba. A magyar oldalon helyi lakosok önkéntes polgárőrként védik a településük és az Unió határát. A szerb oldalon, a határsértésre készülő migránsoknak egy szabadkai lelkész segít az életben maradásban.
    2. Hivatal
egész estés fikciós film
rendező: Nagy Viktor Oszkár, gyártási év: 2015, játékidő: 52 perc
Főbb szereplők: Fignár Anna, Batka Zoltán, Herczenik Anna, Gosztonyi Csaba ,Kaya Turan A Hivatal című film egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. Főszereplője Anna, a fiatal ügyfélszolgálatis munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet hazánkban letelepedni vagy itt élni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül belelátunk a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetünk milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára az ezekkel a megrázó sorsokkal való találkozás.
    Impresszum Adatkezelési szabályzat GYIK Site map Ars Sacra © Minden jog fenntartva. development: TYCMO design: SALT COMM
HU EN